
Kangalın Genel Bilgi Eğitimi Bu eğitimde emirlere itaat etmek yerine, biraz daha ileri gidilerek, kayıp arama-kurtarma, silah sesine yönelme, akarsudan karşıya geçme vs. gibi durumlarda yapılması gerekenler verilir.
15-18 aylık köpeklerin eğitimi : Bu dönemde köpekler, ileride yönelecekleri alanlara göre eğitim alırlar. Kangal köpeklerinin öğrenme yetileri, diğer ırklara göre daha üstündür. Bu da onları, diğer ırklara göre daha üstün kılar. Kangal köpekleri herhangi bir eğitim almadan, içgüdüsel olarak, koyun sürülerini güdebilirler. Kendi sorumlulukları altındakileri en iyi şekilde korurlar. Kangallara sahip oldukları fiziksel ve zihinsel özelliklerden dolayı bekçilik,koruma,devriye vb. görevler verilir.Kangalın Genel Bilgi Eğitimi
Koruma ve bekçi köpeği eğitimi : Bu köpeklerin görevi, bir alanı veya bir binayı korumaktır.Koruma ve bekçi köpekleriyle yalnızca bir kişi ilgilenmeli ve başkalarıyla arkadaşlık kurmaları önlenmelidir. Bu kişi haricinde, sorumlu olduğu bölgeye giren yabancılara karşı, şiddetle tepki gösterecek şekilde eğitilmelidirler. Bu köpekler asla cezalandırılmamalıdır. Köpek koruyacağı alanı birkaç kez bekçisiyle beraber turlamalıdır. Köpeğin besin ihtiyaçları da bu çevrede giderilmelidir. Kulübesi de, koruyacağı yerin yakınlarında olmalıdır. Koruma ve bekçi köpeklerinin egzersizleri, günlük olarak, aksatılmadan yapılmalıdır.
Devriye Köpeği Eğitimi : Bu eğitim, koruma ve bekçilik eğitimi almış köpeklere verilebilir.Bu görev genel olarak askeri, polis, cezaevi ve fabrika gibi alanlarda uygulanır. Bu gibi yerlerde bekçiler. köpekler ile birlikte devriyeye çıkarlar.Kangalın Genel Bilgi Eğitimi
Bu köpekler, toplu şekilde eğitim gördüğünden, diğer köpekleri ve eğitmenleri yakından tanırlar. Bu köpekler için eğitim gruplarındaki insanlar hariç herkes yabancıdır. Başka bir deyişle düşmandır. Bu nedenle onların kokularını tanırlar ve bölgede yabancı bir koku aldıkları zaman hemen bekçileri uyarırlar. Devriye görevi bölgenin taşıdığı özelliğe göre gündüz ve gece devamlı olarak yürütülür. Devriye görevi yapacak olan köpeklere, devriye gezecekleri alan iyice tanıtılır, gezdirilir. Köpeklerin alanları değiştirilmez. Bir köpeğe daima aynı alanda görev verilmelidir. Her köpeğe farklı alanlarda görev verilmelidir. Devriye köpeği eğitilirken, bölgeye yabancılar sokulur. Eğitmenler eşliğindeki köpeklerin bu yabancıların kokusunu alması ve eğitmene haber vermesi beklenir. Bu uygulama, devriye gezilen alanın her köşesinde ayrı ayrı uygulanmalıdır ki, köpek o alana giren yabancılara karşı bekçileri uyarmak için şartlansın. Uygulamalar hem gündüz hem gece yapılmalıdır.
Keşif köpeği eğitimi : Bu eğitimde amaç, yasak bölgeye girmesi muhtemel yabancıları, elimizde hiçbir ipucu olmadan bulmaya çalışmaktır.Bu köpekler yalnızca eğitimcisini ve birlikte keşif yaptığı köpeklerin eğitimcilerini tanır. Onlar dışında herkes, hatta her canlı onlar için yabancıdır. Eğitime rüzgar, arazi şartları, hava şartları vb. faktörler göz önüne alınarak başlanmalıdır. Kokunun erişemeyeceği kör noktalar da tespit edilmeli, bu noktalara eğitmenler tarafından özellikle değinilmedilir. Bu bilgiler dikkate alınmadan yapılan keşif eğitimleri başarıya ulaşamaz. Eğitimler günde dört saat yapılabilir. Keşif köpeklerine arama-kurtarma çalışmalarında görev verilir.
Kangal köpekleri, aynı süre eğitim gören köpekler arasında, anlama kabiliyeti en yüksek olan tür olarak öne çıkar. Zekası, onu diğer köpeklerden ayıran en önemli özelliğidir.