
Kangal Köpeklerini Kısırlaştırmanın Avantajları ve Dezavantajları
Kangal Köpeklerini Kısırlaştırmanın Avantajları:
>Planlanmamış Gebelikleri Önler: Kısırlaştırma sayesinde başıboş köpek nüfusundaki artış, planlanmamış yavruların besin, barınma, eğitim vb. masraflarının önüne geçilmiş olunur. Doğum esnasında meydana gelebilecek komplikasyonları da önler.
>Hayali Gebeliği Önler: Hayali gebelik, gebe olmamasına rağmen, gebelik hormonları salgılamasıyla bir köpeğin, kendini gebeymiş gibi hissetmesi ve öyle davranması olayıdır. Bu durum, köpeği büyük ölçüde strese sokar ve rahatsız eder. Hayali gebelik geçiren bir köpekte iştah ve kilo artışı, karnın büyümesi, huzursuzluk, sinirlilik, karanlık yerlere saklanma, analık davranışları, yuva hazırlama, memelerin gelişmesi ve süt sekresyonu şeklinde belirtiler görülebilir. Bu sorun da köpeğin kısırlaştırılması sonucunda ortadan kalkar.
>Meme tümörlerinin oluşumunu azaltır: Yaşlı dişilerde meme tümörüne oldukça fazla rastlanır. Her hayali gebelik geçiren ve memelerinde süt üreten dişilerde meme tümörü riski katlanarak artar. İlk östrüsten önce (pubertas öncesi) kısırlaştırılan dişi köpeklerde meme tümörlerine daha az rastlandığı bildirilmiştir.Kangal Köpeklerini Kısırlaştırmanın Avantajları ve Dezavantajları
Kangal Köpeklerini Kısırlaştırmanın Dezvantajları:
Seksüel Siklusun Geriye Dönüşümsüz Olarak Yitirilmesi: Kısırlaştırma işleminde, dişinin bütün dişilik organları tamamen alındığından, dişi doğurganlığını kaybeder.Bu yöntemin geri dönüşü bulunmamaktadır. Bu nedenle bu yöntem, hayvan sahiplerini iyice bilgilendirdikten sonra, hayvan sahibi sonuçlarını bildiği halde istiyorsa gerçekleştirilmelidir.
Kilo artışı: Kısırlaştırmanın en büyük dezavantajlarından birisi de, kısırlaştırıldıktan sonra köpeğin kilo almasıdır. Kısırlaştırıldıktan sonra köpek, kendisine verilen besinlerden daha fazla faydalanır. Fakat yaşlı köpekler ile genç köpeklerde, kısırlaştırma işlemi sonrası kilo alma durumu farklılık göstermektedir. Bu farklılığın en temel sebebi, yaşlı köpeklerinin, genç köpeklere nazaran daha az enerji harcamasıdır. Besinlerden aldıkları yağı eritemeyen yaşlı köpekler bunları vücudunda depolar. Kısırlaştırmadan sonra köpekler düzenli aralıklarla tartılmalı, sebze ağırlıklı yiyecekler ile beslenmeli ve sıkça fiziksel egzersize çıkarılmalıdır.
Deri ve kıllarda değişiklik:Köpeklerde doğal olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere yılda iki kez kıl ve tüyler kendiliğinden dökülür. Kısırlaştırılan köpeklerden özellikle uzun tüylü ırklarda (örneğin; cocker, collie v.s) östrojenik hormon yetersizliğine bağlı olarak deride kuruma, pullanma ve kahverengi lekeler şekillenebilir. Aynı zamanda boyun, kulaklar, perineum, kuyruk ve ekstremite bölgelerindeki kıllarda incelme, kolay kırılma, renklerinde açılma, kıl dökülmesi ve tüylerin uzamasında yavaşlama gibi belirtiler görülebilir. Böyle olguların sağaltımında kısa süre etkili ve düşük dozlarda östrojen preparatları kullanılır. Vit.A, Vit.B kompleks, çinko, kükürt uygulamaları da faydalıdır.